websikehealthcheck

Egyéb

Miért nem működnek a leggyakoribb kezelési módok ha izületi gyulladásról van szó?

Honnan tudhatjuk, hogy valóban izületi gyulladással állunk szemben? Feltétlenül orvoshoz kell fordulni? Milyen kezelési módok vannak? Ezekre a kérdésekre mindenki kíváncsi, aki érezte már az izületi gyulladással járó, kínzó fájdalmat. Összegyűjtöttem a leggyakoribb kezelési módokat, hogy lásd, milyen lehetőségeid vannak a probléma megoldására, akkor is, ha azt gondolod, már mindent megpróbáltál…

Először is nézzük mik az izületi gyulladás legjellemzőbb tünetei, hiszen az első és legfontosabb lépés a probléma beazonosítása. Sokszor, a tünetek hasonlósága miatt összekeverik az izületi gyulladást és az izületi porckopást, pedig a betegségek okai teljesen különbözőek. (Az izületi gyulladás (arthritis) ahogy a neve is mutatja, egy gyulladásos reakció eredménye, míg a porckopás (artrózis) az izület elhasználódásának jele.)

Milyen tünetei vannak az izületi gyulladásnak?

  • az izület bedagad, duzzadt és feszül, ez az érzés a hűvösebb idő vagy hirtelen időjárás változás esetén erősödik
  • az izmok és az inak veszítenek a rugalmasságukból, sokkal merevebbek lesznek, ezért nehezebbé válnak egyes mozdulatok
  • ebből adódóan ügyetlenebbnek érezhetjük magunkat, nehezebbé válik a mozgás
  • a duzzadt terület kipirosodik és a bőrpír mellett melegség érezhető
  • általános gyengeség, levertség tapasztalható
  • előfordul, hogy a fájdalmat láz kíséri

Hogyan kezeljük?

Rengeteg gyógyszer, krém és más készítmény van ma már, melynek célja, az izületi fájdalom megszüntetése. Bár legtöbbször jó esetben is csak a fájdalom csillapításáról beszélhetünk. De mi a baj ezekkel a módszerekkel? Valójában nincs velük semmi baj, legtöbbször csak “kevésnek” bizonyulnak a tünetek erősségéhez képest.

krémek

Számos krém közül választhatunk, van köztük recept nélkül kapható, és olyan is, amit csak az orvos írhat fel, ezek általában erősebb, gyógyszeres krémek. Az “egyszerűbb” gyulladáscsökkentő krémeknek sajnos esélyük sincs egy erős izületi gyulladással szemben, a fájdalom valódi okát ugyanis nem képesek megszüntetni, sok esetben még a fájdalmat sem tudják igazán csökkenteni. A baj az, hogy egy krém – legyen az bármilyen összetételű – nem képes olyan mértékben felszívódni, hogy a fájdalom közvetlen helyén kifejthesse a hatását.

porcerősítő készítmények

A legtöbb porcerősítő gyógyszer vagy vitamin a természetes porckopással járó folyamatot gátolja meg illetve lassítja. Ezeknek a készítményeknek a hátránya, hogy gyógyszerek révén mesterséges anyagokat viszünk a szervezetünkbe, ami hosszú távú szedése esetén okozhat problémákat. A hosszú távú alkalmazása pedig szükségszerű, mert általában nagyon lassan fejtik ki a hatásukat, gyakran csak hónapokkal később.

gyógynövények

Egyre több egészségtudatos ember él az országban, akik a természetes megoldásokat keresik, akkor is ha gyulladásos megbetegedésről van szó. Ez jó hír, nem árt azonban, ha tisztában vagyunk a gyógynövények hatékonyságával. Kedvező hatásuk vitathatatlan, de a gyógyteák fogyasztása önmagában nem fog jelentős eredményt hozni. Ennek ellenére, hosszútávon kiváló kiegészítője lehet egy hatékonyabb kezelésnek, hiszen egy jó gyógytea pozitív hatással van az emésztésre és a méregtelenítésben is segít. Előszeretettel készítenek krémeket is gyógynövények felhasználásával, ami szintén jobb választás, mint egy erős, szteroid tartalmú krém, de sajnos sok esetben ez is csalódást okozhat. Egyszerűen azért, mert ezek a készítmények nem tartalmaznak olyan mennyiségű gyógynövényt, ami valóban éreztetné a hatását, nem elég koncentráltak (és ahogy a krémeknél már említettem, nem képesek felszívódni és a fájdalom pontos helyén kifejteni a hatásukat). Ennek ellenére meg lehet próbálni, átmenetileg képesek csökkenteni a fájdalom érzetet, a hűsítő hatásuknak köszönhetően.

Mi a megoldás?

Ha a sokadik kipróbált krém, vitamin és gyógyszer sem jár sikerrel, érthető, hogy csalódott vagy, nem szabad azonban beletörődni és együttélni a fájdalommal. Rossz látni, ha a családban vagy a környezetünkben valaki lemond azokról a dolgokról, amiket szeret: nem jár már futni reggelente, nem szaladgál az unokák után vagy nem ápolja a kertet olyan lelkesen. Szeretném minél több emberrel megismertetni a készítményt, ami sokaknak segített már az izületi gyulladás kezelésében. Ráadásul rövid időn belül és mellékhatások vagy káros összetevők nélkül! Ha a sok eredménytelen próbálkozás után végre valódi megoldásra és fájdalommentes életre vágysz, próbáld ki! Most ingyen megteheted, kérj időpontot ide kattintva!

Hevesi-Tóth Szandra

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük